top of page
  • Writer's pictureviVA Advocaten

Wat doet een mediator precies?

Wat doet een mediator?

Een mediator is een neutrale derde partij die wordt ingeschakeld om conflicten tussen twee of meer partijen op te lossen. Het doel van een mediator is om de betrokken partijen te begeleiden bij het vinden van een oplossing voor hun geschil op een vreedzame en constructieve manier. In tegenstelling tot een rechter of arbiter, die beslissingen oplegt, werkt een mediator samen met de betrokken partijen om hen te helpen een overeenkomst te bereiken waar ze zich allemaal in kunnen vinden.


Een mediator helpt een scheiding te regelen

Een mediator speelt een cruciale rol bij het regelen van een echtscheiding. Deze professional begeleidt je door het gehele proces, voorziet je van informatie en zorgt ervoor dat alle belangrijke onderwerpen waarover afspraken moeten worden gemaakt aan bod komen. De mediator zal de gemaakte afspraken vervolgens vastleggen in

mediator helpt koppel met hun relatie

een convenant en indien nodig in een ouderschapsplan. Voor de formele afwikkeling van de echtscheiding bij de rechtbank zal de mediator samenwerken met een advocaat.


Wanneer je kiest voor een mediator, ga je samen met je aanstaande ex-partner de scheiding regelen. Het is de bedoeling dat jullie gezamenlijk naar de gesprekken met de mediator gaan. Hoewel het niet noodzakelijk is dat de relatie tussen jullie perfect is, is het wel belangrijk dat er bereidheid is om samen aan tafel te zitten en te werken aan oplossingen. Wil je meer te weten komen over wat het verschil is tussen een advocaat en een mediator, klik dan op de link.


Vaak start het proces met een intakegesprek, waarin jullie kennismaken met de mediator. Het is essentieel dat jullie beiden een goed gevoel hebben bij de gekozen mediator, aangezien deze persoon jullie zal begeleiden tijdens een emotioneel en juridisch complex traject.


Een mediator is altijd neutraal

Een essentiële eigenschap van een mediator is neutraliteit. Als neutrale derde partij neemt de mediator geen standpunt in ten gunste van een van de betrokken partijen, maar blijft hij of zij onpartijdig en onbevooroordeeld. Deze neutraliteit is van cruciaal belang om het vertrouwen van alle partijen te winnen en een eerlijk proces te waarborgen.


Door neutraal te blijven, kan de mediator een veilige en evenwichtige omgeving creëren waarin de betrokken partijen vrijuit kunnen praten en hun belangen kunnen uiten. Dit moedigt open communicatie aan en vergemakkelijkt de samenwerking tussen partijen om tot een oplossing te komen die voor iedereen aanvaardbaar is. Een neutrale houding stelt de mediator ook in staat om effectief te luisteren naar de standpunten en perspectieven van alle partijen, zonder enige vorm van vooringenomenheid. Dit helpt bij het identificeren van gemeenschappelijke grond, het verminderen van spanningen en het bevorderen van begrip tussen de partijen.


Het handhaven van neutraliteit betekent echter niet dat de mediator passief blijft. Integendeel, de mediator neemt actief deel aan het proces door het begeleiden van gesprekken, het faciliteren van onderhandelingen en het helpen bij het vinden van oplossingen. Door een balans te vinden tussen neutraliteit en betrokkenheid, kan de mediator een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van conflicten op een vreedzame en constructieve manier.


Voordelen van een mediator

Mindere Confrontatie

Mediation bij Viva Advocaten biedt een omgeving met minder confrontatie dan traditionele juridische procedures. Partijen betreden een ruimte waar open gesprekken worden geleid door een neutrale derde partij - de mediator. Deze aanpak zorgt ervoor dat beide partijen zich gehoord voelen zonder zich te hoeven verschansen in een gevecht om hun standpunt te verdedigen.


Behoud van Relaties

In tegenstelling tot traditionele juridische procedures, waarbij vaak de nadruk ligt op winnen of verliezen, richt mediation zich op samenwerking en communicatie. Bij Viva Advocaten en Mediation begrijpen we dat geschillen niet alleen over juridische belangen gaan, maar ook over menselijke relaties. Onze mediators streven ernaar om een brug te slaan tussen partijen in plaats van muren op te werpen.


mediator helpt koppel met hun relatie

Tijd en Kosten Besparen

Mediation biedt een tijds- en kostenefficiënte oplossing in vergelijking met langdurige, kostbare juridische processen. Door te kiezen voor mediation, kiezen partijen voor een resultaatgerichte route die de financiële en emotionele lasten minimaliseert.


Creatieve Oplossingen

Bij Viva Advocaten en Mediation moedigen we creativiteit aan in het vinden van oplossingen. Mediation biedt de vrijheid om buiten de strikte kaders van juridische procedures te denken. Onze mediators faciliteren discussies en stimuleren partijen om creatieve oplossingen te bedenken die specifiek zijn afgestemd op hun situatie.


Verhoogde Zelfbeschikking

Een intrigerend aspect van mediation is de verhoogde mate van zelfbeschikking die het partijen biedt. In tegenstelling tot traditionele juridische procedures, waarbij de beslissingsbevoegdheid vaak bij de rechter ligt, geeft mediation de betrokken partijen meer zeggenschap over het proces en de uiteindelijke oplossing.


Wat doet een mediator dus precies

Kortom, bij Viva Advocaten en Mediation geloven we sterk in de kracht van mediation als een effectieve en mensgerichte aanpak voor het oplossen van geschillen. Onze ervaren mediators streven ernaar om een omgeving te creëren waarin open communicatie, samenwerking en respect voor elkaars belangen centraal staan. Door te kiezen voor mediation bij Viva Advocaten en Mediation, kiezen partijen voor een proces dat minder confrontatie oplevert, relaties behoudt of herstelt, tijd en kosten bespaart, creatieve oplossingen stimuleert en de zelfbeschikking van alle betrokkenen verhoogt. Wij zijn hier om u te begeleiden naar duurzame en op maat gemaakte oplossingen die recht doen aan uw behoeften en belangen. bij verder vragen, neem dan contact met ons op.

7 views

Comments


Viva Advocatuur_Logo_DEF_Digitaal_Transparantt.png
bottom of page