top of page
viVA Advocaten en Mediation Mediation

Mediation

Ontdek de voordelen van mediation bij scheidingen. Als erkend Vfas-mediator en ervaren advocaat begeleid ik jullie door het proces, waarbij ik zowel juridische als emotionele aspecten aanpak. Bespaar tijd, geld en vind gezamenlijke oplossingen voor een soepele overgang.

Gezamenlijke scheidingsoplossingen

Jullie hebben besloten mediation te gebruiken om gezamenlijk tot overeenkomsten te komen voor jullie scheiding. Als erkende Vfas-mediator zal ik jullie begeleiden gedurende dit proces. Naast mijn rol als mediator, ben ik ook een advocaat met expertise in de juridische en fiscale aspecten van een scheiding. Als advocaat-mediator zal ik jullie informeren over de juridische kwesties die moeten worden geregeld en de consequenties van de juridische keuzes die jullie maken. Bovendien zal ik met jullie praten over de emotionele aspecten van dit proces en de beste aanpak hiervoor bespreken. Mijn rol is om jullie beiden te ondersteunen en adviseren, maar dit zal enkel gebeuren in jullie gezamenlijke belang.

Mediation

Van afspraken naar gerechtelijke uitspraak

Er zal ook aandacht zijn voor de verschillende fasen van emotionele verwerking tijdens de scheiding. Als ouders zullen jullie op een andere manier met elkaar moeten communiceren. De afspraken die jullie samen maken, zullen worden vastgelegd in een scheidingsconvenant en - indien jullie kinderen hebben - in een ouderschapsplan. Als advocaat zal ik voor jullie een gezamenlijk verzoekschrift opstellen, waarin exact wordt beschreven wat we overeen zijn gekomen. Dit verzoekschrift zal ik juridisch onderbouwen voor de rechter, zodat de gerechtelijke uitspraak precies weergeeft wat jullie wensen zijn.

Waarom kiezen voor mediation?

In een mediationproces zullen jullie onder onze begeleiding gezamenlijk afspraken maken. Omdat wij naar de wensen van jullie beiden luister, wordt er maatwerk geleverd. De oplossingen die voortkomen uit dit proces zullen voor jullie beiden acceptabel zijn. We kunnen afspraken maken die zowel op de korte als op de lange termijn werken. Aan de andere kant, als jullie beiden apart een advocaat kiezen voor een rechtbankprocedure, zal de uitspraak vrijwel nooit naar tevredenheid van jullie beiden zijn. Ook is een gerechtelijke uitspraak meestal slechts een oplossing voor dat specifieke moment.

Mediation verloopt aanzienlijk sneller dan een echtscheidingsprocedure. Er zijn slechts enkele gesprekken nodig om tot gezamenlijke afspraken te komen. Ik zal alle benodigde documenten voor jullie indienen bij de rechtbank, en de zaak zal schriftelijk door de rechtbank worden afgehandeld. Een echtscheidingsprocedure neemt veel meer tijd in beslag, omdat de advocaten van beide partijen uitgebreide processtukken moeten indienen binnen door de rechtbank vastgestelde termijnen. Bovendien zijn er vaak meerdere zittingen nodig.

Jullie kunnen de kosten van de mediator delen.

De mediator werkt voor jullie beiden, waardoor er geen dubbele kosten ontstaan.

Persoonlijke begeleiding voor jou!

Persoonlijke begeleiding

Indien het voor u uitdagend of minder wenselijk is om de scheidingsprocedure via mediation te doorlopen, kunnen wij ook als uw advocaat optreden. We bespreken uw voorkeuren en wij zullen contact opnemen met de advocaat van uw partner. Als vFAS-advocaat streven we er altijd naar om in eerste instantie samen met de andere advocaat tot overeenstemming te komen. Vaak vindt er een gezamenlijke bespreking plaats, waarbij beide advocaten en partijen aanwezig zijn. Tijdens dit overleg zullen we zowel de juridische als emotionele implicaties van de echtscheiding bespreken. Uw belangen blijven hierbij voor ons van essentieel belang.

Indien we overeenstemming bereiken, zullen beide advocaten in samenspraak het echtscheidingsconvenant (en eventueel het ouderschapsplan) opstellen. De rechtbankprocedure verloopt vervolgens volledig schriftelijk. Deze aanpak is niet alleen sneller, maar vaak ook aangenamer dan een procedure met tegenspraak, die vaak als een "vechtscheiding" wordt ervaren. Bij een tegenspraakprocedure worden veel documenten uitgewisseld door advocaten en moet de rechter uiteindelijk een besluit nemen.

Premarital Mediation

Ontdek meer over het belang van huwelijkse voorwaarden en het vastleggen van afspraken voorafgaand aan het huwelijk bij ViVA Advocaten & Mediation. Het is van essentieel belang om, zelfs als het ongemakkelijk is, na te denken over de mogelijke gevolgen van een scheiding. Met huwelijkse voorwaarden kunt u  afwijken van de standaard beperkte gemeenschap van goederen en heldere afspraken maken over bezittingen en schulden.

Premarital mediation kan een waardevolle investering zijn in de toekomst van een relatie. Het biedt een kans voor koppels om proactief te werken aan het opbouwen van een sterke en duurzame band, wat essentieel is voor een gelukkig en vervullend huwelijksleven. Bij viVA Advocaten & Mediator bieden wij deze dienst aan, neem vrijblijvend contact op met ons en laten we kijken naar de mogelijkheden.

premarital mediation
Viva Advocatuur_Logo_DEF_Digitaal_Transparantt.png
bottom of page