top of page
  • Writer's pictureviVA Advocaten

Premarital mediation: Het Versterken van Relaties voor het Huwelijk

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt is het belangrijk dat je ook nadenkt over een eventuele scheiding. Hier denk je liever niet aan maar toch is het belangrijk om eventuele afspraken al op papier te zetten. Wanneer je gaat trouwen, trouw je automatisch in de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen de bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden opgebouwd gezamenlijk eigendom zijn. Bezittingen en schulden die vóór het huwelijk zijn ontstaan, blijven privé eigendom. Om hiervan af te wijken of duidelijkere afspraken hierover te maken het handig dit in de huwelijkse voorwaarden neer te zetten.


premarital mediation

Een groeiende trend die de aandacht trekt in de voorbereiding op het huwelijk is premarital mediation geleid door een mediator, een proces dat gericht is op het versterken van relaties en het bevorderen van een gezonde basis voor het huwelijk, om zo een eventuele scheiding te voorkomen. Premarital mediation biedt koppels de mogelijkheid om op een gestructureerde en begeleide manier belangrijke onderwerpen te bespreken die van invloed kunnen zijn op hun toekomstige leven samen. Een van de kernpunten van premarital mediation is het bespreken van verwachtingen. Koppels hebben vaak verschillende verwachtingen over het huwelijk, zoals financiën, kinderen, carrière, religie, huishouding, enzovoort. Mediatoren helpen hen deze verwachtingen te verkennen en een beter begrip te krijgen van elkaars standpunten. Dit proces kan onbedoelde misverstanden verminderen en helpt bij het ontwikkelen van realistische verwachtingen.


Waarom gebruik maken van een premarital mediator in plaats van direct naar de notaris gaan? De notaris hanteert een gestandaardiseerd format voor de huwelijkse voorwaarden, daarnaast werkt notaris op een zeer zakelijke-juridische wijze. Een premarital mediator zal dieper in gesprek gaan met beide partijen om zo te kijken waar de essentie van het huwelijk ligt en wat de verwachtingen van de echtgenoten zijn. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat van beide partijen de persoonlijke en financiële belangen worden gerespecteerd gedurende het huwelijk en mogelijk na een eventuele scheiding.


Het benadrukken van de manier waarop partners met elkaar communiceren is van groot belang, omdat het in veel mediationtrajecten bij scheidingen duidelijk wordt dat een gebrekkige communicatie tussen de partners uiteindelijk kan leiden tot echtscheiding. Problemen in de communicatie vormen daarom het overgrote deel van de kwesties die in relatietherapie aan bod komen.


Premarital mediation kan een waardevolle investering zijn in de toekomst van een relatie. Het biedt een kans voor koppels om proactief te werken aan het opbouwen van een sterke en duurzame band, wat essentieel is voor een gelukkig en vervullend huwelijksleven. Bij viVA Advocaten & Mediator bieden wij deze dienst aan, neem vrijblijvend contact op met ons en laten we kijken naar de mogelijkheden.

45 views

Comments


Viva Advocatuur_Logo_DEF_Digitaal_Transparantt.png
bottom of page