top of page
  • Writer's pictureviVA Advocaten

Echtscheidingsmediation: Een snellere en goedkopere oplossing

Echtscheidingen zijn vaak emotioneel belastende en complexe processen. Naast de emotionele impact kan een scheiding ook leiden tot langdurige juridische procedures en hoge kosten. Bij viVA Advocaten begrijpen we de uitdagingen die gepaard gaan met een scheiding en willen we onze cliënten wijzen op een alternatieve, efficiëntere manier om dit proces te doorlopen: echtscheidingsmediation.


Wat is echtscheidingsmediation?

Echtscheidingsmediation is een vorm van bemiddeling waarbij een neutrale derde partij, de mediator, beide echtgenoten helpt om gezamenlijk tot overeenstemming te komen over de voorwaarden van de scheiding. In plaats van elk hun eigen advocaat in te schakelen en mogelijk in een langdurige juridische strijd verwikkeld te raken, werken de echtgenoten samen met de mediator om oplossingen te vinden die voor beide partijen acceptabel zijn.

Echtscheidingsmediation

Voordelen van mediation


1. Sneller proces

Een traditionele echtscheidingsprocedure kan maanden, zo niet jaren, duren. Mediation daarentegen kan aanzienlijk sneller verlopen. Doordat beide partijen direct met elkaar communiceren en onderhandelen onder begeleiding van de mediator, kunnen geschillen sneller worden opgelost. Dit betekent dat er sneller duidelijkheid en rust komt, wat vooral belangrijk is als er kinderen bij betrokken zijn.


2. Lagere kosten

Een van de grootste voordelen van mediation is de kostenbesparing. Juridische procedures kunnen oplopen tot duizenden euro's, vooral als de scheiding langdurig en gecompliceerd is. Mediation is vaak veel goedkoper omdat er minder uren aan juridische begeleiding nodig zijn en omdat de kosten van de mediator meestal lager zijn dan die van twee afzonderlijke advocaten.


3. Behoud van relaties

Hoewel een scheiding vaak gepaard gaat met conflicten, kan mediation helpen om de communicatie tussen de echtgenoten te verbeteren. Dit is vooral belangrijk als er kinderen bij betrokken zijn. Mediation bevordert samenwerking en respect, wat kan helpen om de relatie tussen de ouders na de scheiding zo goed mogelijk te houden.


4. Maatwerkoplossingen

In een rechtbank wordt de beslissing vaak genomen door een rechter die gebonden is aan strikte wettelijke regels. Mediation biedt daarentegen de flexibiliteit om maatwerkoplossingen te vinden die specifiek passen bij de behoeften en omstandigheden van beide partijen. Dit kan gaan over de verdeling van eigendommen, omgangsregelingen voor kinderen, en financiële afspraken.


Hoe werkt mediation?

Bij viVA Advocaten beginnen we met een intakegesprek om de situatie en de verwachtingen van beide partijen te begrijpen. Vervolgens plannen we een serie mediationgesprekken waarin we stap voor stap de verschillende aspecten van de scheiding bespreken en onderhandelen. De mediator zorgt ervoor dat de gesprekken constructief blijven en helpt bij het vinden van oplossingen waar beide partijen tevreden mee zijn.


Is mediation geschikt voor u?

Bij viVA Advocaten beginnen we het mediationproces met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek leren we de situatie en verwachtingen van beide partijen kennen. We bespreken de achtergrond van de scheiding, de belangrijkste aandachtspunten, en wat beide partijen hopen te bereiken. Dit helpt ons om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit voordat het eigenlijke mediationproces begint.


Na de intake plannen we een serie mediationgesprekken. Tijdens deze sessies bespreken we stap voor stap de verschillende aspecten van de scheiding. Dit kan variëren van de verdeling van bezittingen en financiën tot afspraken over de zorg voor de kinderen en eventuele alimentatieregelingen. Onze ervaren mediator begeleidt deze gesprekken en zorgt ervoor dat ze constructief verlopen. De mediator helpt bij het verwoorden van standpunten, het identificeren van gemeenschappelijke belangen en het zoeken naar oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn.

Echtscheidingsmediation

Het doel van mediation is om tot afspraken te komen die door beide partijen worden gedragen, waardoor een langdurige juridische strijd wordt vermeden. Door samen te werken en te communiceren onder begeleiding van de mediator, kunnen echtgenoten vaak sneller en met minder emotionele belasting tot een akkoord komen. Bij viVA Advocaten staan we klaar om u door dit proces te begeleiden met empathie en professionaliteit.


Echtscheidingsmediation

Echtscheidingsmediation biedt een snellere, goedkopere en vaak minder belastende weg naar een scheiding. Bij viVA Advocaten staan we klaar om u te begeleiden door dit proces, met aandacht voor uw specifieke situatie en behoeften. Door te kiezen voor mediation, kiest u voor een toekomstgerichte oplossing die rust en duidelijkheid brengt voor alle betrokkenen.

Heeft u vragen over echtscheidingsmediation of wilt u een intakegesprek plannen? Neem dan contact op met viVA Advocaten. Wij staan klaar om u te helpen.

0 views

Comentarios


Viva Advocatuur_Logo_DEF_Digitaal_Transparantt.png
bottom of page